Lynyrd Skynyrd - Flygkrashen

Här kommer ett händelseförlopp av den ödesdigra krashen i Gillsburg, Mississippi, torsdagen den 20 oktober, 1977, som jag samanställt.

Det sägs att bandet flög ett litet hyrt plan, men planet var av modellen Convair CV-240.



Bandet var på väg från Greenville, South Carolina till Baton Rouge, Louisiana.

Bandet festade till ordentligt så fort planet lämnat marken. Efter en stund somnade de flesta (Ronnie Van Zant, somnade på golvet).

Billy Powell minns att han vaknade av att planet krängde till ordentligt först en gång, sedan igen. När sedan lågor slog ut från den högra motorn gick han då fram till piloterna som sa att de hade problem med att hålla flyghöjden och att de skulle försöka nödlanda på att litet flygfält. Powell gick tillbaka in i planet och väckte Van Zant och fick honom fastspänd i en flygstol. Kort därefter krashlandar planet på en åker. Planet och passagerarna klarar sig oskadda till en början, men piloterna lyckas inte få stopp på planet som i hög fart plöjer ut i ett träsk, fullt med stora träd. Billy Powell minns att han och alla andra i planet omedelbart kastades omkull och tumlade runt i planet. Många träffades av bråte som bestod av inredning som lossnat. Artimus Pyle berättar att det lät som hundratals baseballspelare som slog med sina slagträn mot planets väggar när trädstammarna slog mot planet.

Billy Powell som blivit medvetslös vaknade till och berättar att han kände efter sina armar som fortfarande fanns på plats. Sedan kände han efter näsan, den var inte på plats, den hängde i skinnet vid sidan av ansiktet. Artimus Pyle, som klarade sig med brutna revben samt två roddare som fortfarande kunde gå, tog sig ur planet för att hämta hjälp. Pyle berättar att han var livrädd för vad som kunde finnas i träsket. Livets ironi att bli uppäten av en alligator när man precis överlevt en flygkrash.

När ambulanspersonalen väl kom till plats fann man att båda piloterna Walter McCreary och William Gray fanns krossade i planets cock-pit. Trädstammarna hade totalt tryckt in cock-piten vid krashen. Bak i planet fanns Ronnie Van Zant som avled omedelbart utav ett enda hårt slag mot huvudet. Cassie Gaines, Steve Gaines samt turnémanager Dean Kilpatrick fanns bland de andra dödsoffrena.

Allen Collins fick två nackkotor krossade, men slapp att bli förlamad. Han dog senare i sviterna efter en bilolycka. Både Collins och Leon Wilkeson var nära att få armarna amputerade, men båda klarade sig ifrån detta. Wilkeson däremot led av ett antal inre blödningar, en punkterad lunga och han fick alla sina tänder utslagna. Leon Wilkeson dog senare efter åratal av drickande och brukande av droger. Gary Rossington fick båda sina armar och ben brutna och fick länge ligga hospitaliserad. Leslie Hawkins bröt nacken och fick flera ansiktskador.

Rapporten
Rapportern från utredningen säger att det fanns ett fel på planets högra motor som medförde att den gick sämre och det i sin tur fick piloterna att tvinga fram mer bränsle i motorn. När den till slut blev överhettad tog den eld. Piloterna tros ha fått panik och råkat dumpa bränslet i den vänstra motorn, därav planets för tidiga krashlandning. Det var också tack vare detta många överlevde krashen då det inte fanns något bränsle kvar i planet som kunde ta eld.

Efter krashen uppkom osämja i bandet då några anklade Artimus Pyle för att ha övergett de andra när planet krashade. Så var nog inte fallet, han sprang efter hjälp, men i en sådan situation är det nog lätt att vara förvirrad.
Ett annat bråk var mellan Billy Powell och resten av bandet efter Powells utsaga om Ronnies och Cassie Gaines död.
Powell påstod att Ronnie Van Zandt avlidit då Betamax-band hade träffat honom flera gånger i huvudet. I själva verket verkar det som om han dog när hans stol lostnade och en trädstam slog i huvudet på honom.
Powell säger också att Cassie Gaines dog i hans armar efter att hon fått halsen avskuren från öra till öra.
Familjerna postade obduktionsrapporterna på bandets hemsida 1998, men jag har inte lyckats hitta dem på nätet.

Bilder

Ronnie Van Zandt

Steve Gaines


Dean Kilpatrick

Träsket som de krashade i



Kommentarer
Postat av: Danni

gud vad hemskt..

2008-07-13 @ 21:46:45
URL: http://danniellas.blogg.se/
Postat av: Michel

Ja, jag vet. Det är fruktansvärt.

Igår såg jag VH1's Behind The Music som handlade om deras nedgångar. Det var nästan med tårar i ögonen jag såg klart den

2008-07-14 @ 00:21:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0